برای اجرایی شدن طرح رونق تولید، پیششرطهایی لازم است که با تحقق آنها، مقصود نهایی حاصل خواهد شد. یکی از اصلیترین این پیششرطها و اامات در شرایط فعلی کشور، برخورداری از نظام بانکی و بانکداری کارآمد، سالم و تسهیلگر تولید است؛ زیرا در نظام اقتصادی مدرن، پول اعتباری، نقشی بیبدیل و محوری را در فرآیند افزایش رشد و تولید اقتصادی ایفا میکند که مدیریت چرخه آن در اقتصاد توسط نظام بانکی و با قاعدهگذاری بانک مرکزی صورت میپذیرد. در گزارش حاضر به بررسی چالشها و موانع اصلی موجود در نظام بانکی بر سر راه تولید کشور می پردازیم. بررسی تها و تدابیر لازم برای رفع این موانع بهمنظور رونق تولید در اقتصاد ایران را به گزارش دیگری تحت عنوان "تدابیر لازم برای رفع موانع پولی و بانکیِ رونق تولید" می سپاریم.
وجود تورم مزمن و پایدار، آن هم با نرخهای متغیر و گاه افزایشی در اقتصاد ایران، باعث تغییر مداوم قیمتهای مطلق و مهمتر از آن قیمتهای نسبی کالاها و خدمات موجود در اقتصاد میشود و همین امر امکان برنامهریزی و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف تولیدی را با سختیها و مشکلاتی مواجه میکند و اطمینان سرمایهگذاران را نسبت به شرایط اقتصادی آینده از بین میبرد و باعث جلوگیری از سوق یافتن سرمایههای موجود در اقتصاد به سمت بخشهای مختلف تولیدی شده، در عوض، فعالیتهای سفتهبازانه و دلالی رونق مییابد.
در این میان علت وجود این تورم مزمن و پایدار و ریشه اصلی شکلگیری این پدیده در اقتصاد ایران را باید در رفتار پولی بانک مرکزی و دولت جستوجو کرد. ضعف بانک مرکزی در تگذاری، تنظیمگری صحیح پولی و بانکی (که خود از استقلال نداشتن آن سرچشمه میگیرد) از یکطرف و استیلای دولتها بر بانک مرکزی در تأمین مالی کسریهای مالی خود از سوی دیگر کافی است تا جریان افزایش و توزیع نقدینگی در کشور بهگونهای رقم زده شود که تورم مزمن و پایدار، تنها یکی از پیامدهای اجتنابناپذیر آن باشد.
درباره این سایت